
مطالعه گزارش های یک سایت و مدریت سایت براساس آن گزارش ها تفاوت میان یک سایت حرفه ای و یک سایت آماتور را مشخص می کند. یکی از نکاتی که حتی حرفه ای های طراحی سایت را درگیر خود می کند. CTR یا نرخ کلیک در گوگل است. گاهی سایت هایی با وجود رتبه 1 بودن در گوگل نرخ CTR پایین تری از رقبای خود دارند. این موضوع باعث شده است که ما تلاش کنیم تمام مواردی را که به افزایش نرخ CTR می انجامد را در یک مقاله گرداوری کنیم. فراموش نکنید که رتبه بالا در نتایج جستجو یکی از مهمترین عوامل افزایش رتبه CTR است، اما همانطور که اشاره شد، تنها عامل رشد CTR نیست و حتی ممکن است در شرایطی برعکس عمل کند.
با اینکه منظور و هدف ما در این مقاله بررسی نرخ کلیک سایت ها در نتایج جستجوی گوگل است. ولی راهنمایی های این مقاله برای افزایش نرخ کلیک در سایر موتور های جستجو و حتی در افزایش نرخ کلیک بنرهای تبلیغاتی نیز کمک خواهد کرد. البته شایان ذکر است که برای افزایش نرخ کلیک بنرهای تبلیغاتی مقاله 9 نکته در زمینه طراحی بنر تبلیغاتی که به افزایش نرخ کلیک کمک می کند بسیار کارساز و بسیار تخصصی تر از این مقاله به بررسی و توضیح مقوله افزایش کلیک بر روی بنرهای تبلیغاتی پرداخته است. در برخی از قسمت های این مقاله به صحبت های مت کاتس در یک فایل ویدئویی در یوتیوب با عنوان Should I tweak my titles and descriptions to improve my CTR بصورت تیتر اشاره شده است و مطالب توضیحی این تیتر ها از منابع موثق دیگری اخذ گردیده اند.
همگی میدانیم که تمام هزینه های مادی و زمانی ما برای یک سایت، به منظور افزایش میزان بازدید سایت می باشد. بنابراین لازم نیست از اهمیت CTR یا نرخ کلیک بر حسب تعداد سرچ در گوگل، بحثی به میان بیاوریم. چرا که همگی میدانیم بدون مخاطب واقعی هر فعالیتی در دنیای وب بی معنی است.
CTR مخفف واژه Click Through Rate به معنی نرخ کلیک است. اما نرخ کلیک چیست و چگونه محاسبه میشود؟ تعداد دفعاتی که کاربران در اینترنت جستجو می کنند و سایت ما جزء نتایج جستجو ظاهر میشود، بعنوان عددی که نسبت کلیک بر حسب آن سنجیده می شود در نظر گرفته می شود. یعنی اینکه در ازای تعداد دفعاتی که سایت ما در نتایج جستجو ظاهر شده است، چند بار کاربران روی سایت ما کلیک کرده ند. این تعریف از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر آنرا بدرستی درک کنیم، میتوانیم بسیاری از اشتباهات خود را در تهیه صفحات سایت اصلاح کنیم. مثلا فرض کنید که یک سایت آموزش فتوشاپ، یک مقاله با عنوان آموزش روتوش کک و مک صورت ایجاد کرده است، اگر به این مقاله کلمه کلیدی آموزش فتوشاپ داده شده باشد. احتمالا گوگل برای این کلمه کلیدی به این سایت جایگاهی در نتایج جستجو خواهد داد، ولی با توجه به اینکه احتمالا در این سایت هزاران صفحه دیگر با این کلمه کلیدی وجود دارند و امکان آنکه تمام این صفحات بتوانند با کلمه کلیدی آموزش فتوشاپ در صفحه نخست گوگل باشند وجود ندارد. این صفحه هنگام جستجوی کاربران برای آموزش فتوشاپ نرخ کلیک بسیار پایینی بدست می آورد. صرف بودن در نتایج گوگل از اهیمت برخوردار نیست. باید برای سیاست های سئو خود برنامه ریزی کنید. صرف بودن در نتایج جستجو مانند آن است که ما در یک راسته مغازه ای تهیه کنیم، ولی قادر به فروش کالا و خدمات خود در آن راسته نباشیم. مثلا در راسته طلافروشان یک فروشگاه ابزار و یراق ایجاد کنیم، بازار طلافروشان میزان معاملات بالا و پر سودی دارد ولی کالای ما مناسب این بازار نیست. بنابراین بجای اینکه انرژی خود را بر روی رتبه گرفتن تعداد صفحات بیشتری از سایت با یک کلمه کلیدی با مخاطب بالا صرف کنید. برای صفحه اصلی سایت خود بر روی کلمات کلیدی پر مخاطب تمرکز کرده و برای هر کدام از صفحات سایت خود یک کلمه کلیدی منحصر به فرد و مرتبط با آن صفحه در نظر بگیرید. این تکنیک باعث افزایش نرخ کلیک و دیده شدن سایت شما و افزایش فروش محصولات سایت خواهد شد.
CTR طبیعی که در انگلیسی به آن Organic CTR میگویند نرخ کلیک های واقعی سایت میباشد. امروزه شرکت های زیادی وجود دارند که با کمک ربات ها به شما امکان افزایش نرخ کلیک سایت را میدهند. CTR طبیعی نرخ کلیکی است که کاربر واقعی سایت آن را ایجاد کرده است. اهمیت نرخ کلیک طبیعی در این موضوع است که میتوان، با کمک آن دریافت که کاربران واقعی سایت ما به چه میزان جذب سایت ما شده و روی لینک ما در نتایج گوگل کلیک کرده اند. اگر از رباتهایی برای افزایش رتبه الکسا و مانند آن استفاده می کنید، نرخ CTR شما ممکن است واقعی نباشد. برخی از شرکت ها برای بالا بردن رتبه سایت های مشتریانشان عده ای را استخدام می کنند، که با دستگاه های مختلف و با کمک ابزار های پروکسی با ID های مختلف روی آدرس سایت در گوگل کلیک کنند. این روش برای بالابردن CTR موجب میشود نتوان میزان واقعی کاربر وارد شده به سایت را محاسبه و مدیریت کرد. افزایش نرخ کلیک بصورت تصنعی شاید بتواند، بصورت موقت یک سایت را بالا نگه دارد، ولی بعد از آنکه این کلیک های تقلبی حذف شد سایت به جایگاه واقعی خود در گوگل بازخواهد گشت.
CTR طبیعی و افزایش میزان آن هدف این مقاله است و پیشنهاد میدهیم تنها از این روش ها برای افزایش نرخ کلیک استفاده کنید. این روش ها شاید کمی کندتر از روش های تقلبی باشند، ولی دوام و ماندگاری رتبه سایت در گوگل با این روش ها بسیار بیشتر است.
در منابع مختلف عوامل افزایش میزان CTR را 3، 5، 7،... عامل ذکر کرده اند در این مقاله سعی شده است عواملی که از سایت ها و افراد معتبر مانند Eric Enge ذکر شده اند را بصورت یک گردآوری در این مقاله ذکر کنیم. عواملی که بصورت تکراری در منابع مختلف ذکر شده اند را حذف و صرفا به ذکر عواملی میپردازیم که ارزشمند باشند.
کسب رتبه برتر در گوگل
یکی از مهمترین عوامل بالا رفتن نرخ کلیک روی یک سایت در گوگل، رتبه های بالاتر آن سایت و رسیدن به صفحه اول گوگل است. همانطور که می دانید گوگل تبلیغات کلیکی انجام م یدهد و شما می توانید با پرداخت هزینه ای به گوگل رتبه یک گوگل باشید. گوگل با بررسی نتایج حاصل از سایت هایی که این هزینه را پرداخته و رتبه یک گوگل بوده اند به این نتیجه رسید که رتبه یک گوگل بودن بعد از مدتی منجر به کاهش نرخ CTR می شود و این امر موجب شد گوگل سیستم جایگاه شناور سایت ها را ایجاد کند. در این سیستم سایت شما ممکن است از یک IP در یک جایگاه و از IP دیگری در یک جایگاه دیگر قرار داشته باشد. تحقیقات گوگل نشان می دهد که این روش نرخ کلیک روی سایت ها را افزایش می دهد.
وجود Data highlighter ها
تنها گوگل به اهمیت های لایت کردن سایت در نتایج جستجو برای افزایش نرخ کلیک اشاره کرده است و سایر منابع از این روش اسمی نبرده اند. اما به نظر ما گوگل یکی از مهمترین منابع برای تعیین فاکتور های افزایش نرخ کلیک کاربران در صفحه نتایج جستجوی گوگل است. بنابراین اعلام می کنیم که قرار دادن ستاره و عکس بندانگشتی از عکس و یا فیلم موجود در سایت در صفحه نتایج جستجو گوگل به افزایش نرخ کلیک کمک خواهد کرد. آموزش نحوه کد نویسی این کار در این مقاله نمی گنجد و نیاز به یک بحث تخصصی در یک مقاله جداگانه دارد. گوگل های لایت کردن نتایج جستجو را با عنوان Rich Snippets در وبلاگ خود معرفی و پشتبانی خود از این سیستم را اعلام می کند. برای آشنایی بیشتر با این سیستم میتوانید به مقاله گوگل در وبلاگ رسمی این شرکت به آدرس https://webmasters.googleblog.com/2009/05/introducing-rich-snippets.html مراجعه کنید.
تگ عنوان
تگ title وظیفه انتخاب عنوان برای صفحه را دارد. این تگ جزء زیر مجموعه تگ های Head است. عبارتی که در این تگ تعریف میشود بصورت یک لینک آبی رنگ در نتایج جستجو ظاهر میشود، کاربران وب با کلیک روی این لینک وارد سایت می گردند. انتخاب یک عنوان مناسب و تاثیر گذار نقش مهمی در نرخ کلیک کاربران روی یک سایت دارند. یک عنوان خوب دارای شرایط و ویژگی های مشخصی است. این ویژگی ها را بصورت فهرست وار در زیر بیان کرده ایم:
نکات مهم :
توضیحات موجود در تگ های متا
در تگ های متی امکان تعریف توضیحات صفحه وجود دارد. این توضیحات ممکن است توسط گوگل برای نمایش در صفحه نتایج جستجو انتخاب شوند. اطلاعات بیشتر در باره نحوه کار با Meta description را در مقاله Meta description چیست مطالعه فرمائید.
آدرس سایت یا صفحه
آدرس سایت یا آدرس صفحه می تواند باعث افزایش و یا کاهش نرخ کلیک شود. مثلا فرض کنید: در گوگل واژه خرید خانه ویلایی را جستجو کرده اید و در رتبه اول گوگل یک سایت با این آدرس را مشاهده می کنید: 1DE34%Dk.com. آیا با دیدن این آدرس از کلیک کردن روی آن اجتناب نمی کنید. قطعا اگر واقعا قصد خرید منزل را داشته باشید. بدنبال یک سایت امن برای خرید می گردید و چنین آدرس سایتی اصلا حس امنیت را القاء نمی کند. در نرم افزار های متن باز برای ایجاد آدرس صفحات بصورت پیشفرض از زبان ماشین استفاده می شود و صفحات بصورت P594 و مانند آن نمایش داده می شوند. بهتراست که این نام ها به اسامی مفهوم برای انسان تغییر کنند. میتوان در گوگل وبمستر از کارکترهای جایگزین برای / قبل از نام زیر شاخه استفاده کرد. این روش به افزایش میزان مخاطب کمک می کند.
نکات:
نکات دیگری هم برای افزایش نرخ کلیک می توان ذکر کرد، که بطور غیر مستقیم موجب افزایش نرخ کلیک می شوند: