
در این مقاله میخواهیم تعریف بازاریابی را از دیدگاه متخصصین بازاریابی بررسی کنیم و به این روش به سوال بازاریابی چیست جواب دهیم.
تعریف های متفاوت بازاریابی و مارکتینگ از نظر متخصصین این امر، چنان متفاوت است که بیم آن میرود که پس از پایان این مقاله پاسخ روشنی به سوال بازاریابی چیست نداده باشیم. هدف اصلی ما این است که علاوه بر ارائه تعریفی ساده، قابل فهم و کاربردی از بازاریابی، جهت پاسخ به سوال بازاریابی چیست. تلاش کنیم با گرداوری نظر متخصصین مارکتینگ از معنا و مفهوم بازاریابی یک تعریف کلی از مجموع نظریات این متخصصین را هم ارائه داده و این دو تعریف را تا حد ممکن به هم نزدیک کنیم.
وقتی که بخواهیم سوال بازاریابی چیست را از دیدگاه یک متخصص مارکتینگ بیان کنیم اولین سوالی که با آن مواجه میشویم، تعریف متخصص مارکتینگ است. آیا یک بازاریاب موفق میتواند بعنوان یک متخصص مارکتینگ در زمینه تعریف بازاریابی صاحب نظر باشد و یا تعریف بازاریابی نیاز به یک امر آکادمیک است. بجای پاسخ به سوال متخصص مارکتینگ کیست. پس از گرداوری نظر کسانی که خود را در امر بازاریابی صاحب نظر میدانستند، تلاش خواهیم کرد تا تعریفی یکپارچه از بازاریابی بدهیم که تمام نظریات مختلف بازاریابی را در نظر بگیرد.
یکی از عواملی که منجر پیدایش تعاریف مختلف برای بازاریابی شده این موضوع است که برخی از فعالان سطح بالا، در حوزه بازاریابی، تعاریفی از بازاریابی ارائه داده اند که بسیار کلی بوده و مواردی غیر از بازاریابی را هم شامل میشود. خیلی از ما در تعریف بازاریابی این جمله را شنیده ایم که از کسانی که به دنبال شغل مناسب درحال جستجو هستند، تا شرکت ها و کارخانه های بزرگ همگی بازاریابانی برای تولیدات خود هستند. آیا میتوان این مثال را نقض کرد و آنرا خطا دانست. آیا با صحیح دانستن این مثال، گستره بازاریابی از آنچه که بتوان در چهارچوب یک علم بررسی و مطالعه کرد فراتر نمی رود؟ برای پاسخ به این سوالات با ما همراه باشید.
طبق تعریفی که سایت آما (https://www.ama.org) ارائه کرده است، بازاریابی فعالیتی است که مجموعه ای از موسسات و راهبردهای این موسسات برای ایجاد ارتباط ، تبادل و تعامل جهت ارائه پیشنهاداتی که برای مشتریان ، خریداران،شرکاء و در نهایت برای کل جامعه مفید باشد، را شامل میشود.
همانطور که در مفهموم این تعریف از بازاریابی مشخص است، بازاریابی از دید سازمان بازاریابی آمریکا به معنی کلیه فعالیت های یک سازمان برای تعامل برد برد با مخاطبان خود است. این تعریف هر چند ساده، در بسیاری از مواقع به اجرا گذاشته نمیشود. کارفرمایانی در سرتاسر دنیا یافت میشوند که بخواهند برای سود بیشتر به مخاطب و مصرف کننده کالای خود ضرر برسانند. وقوع این امر در کشورهای توسعه یافته سختتر شده است.
آیا از تعریف بالا میتوان نتیجه گرفت که حتی اگر کالا و خدماتی در کار نباشد، بازهم بازاریابی ممکن است. خیر چنین نتیجه گیری از تعریف بالا غلط است. زیراکه هنگام تعامل میان دو شخص و یا چند گروه از افراد، هدف اصلی داد و ستد کالا و یا خدماتی فی مابین است. حتی در مواردی که ظاهر امر این قضیه را نشان نمی دهد، اگر به عمق مسئله نگاه کنید، خواهید دید که مسئله داد و ستد کالا و یا خدمات فی مابین دو طرف مزاکره و یا حتی منازعه میباشد.
موسسه تحقیقات بازاریابی آمریکا آخرین بار در سال 2004 تعریفی از مطالعات بازاریابی ارائه داده است. که خلاصه آن را بدین صورت میتوان بیان داشت:
تحقیقات بازاریابی تابعی است که مشتری ، مصرف کننده و عموم مردم را به بازاریاب متصل می کند. این تابع از طریق چرخه اطلاعات برای تعریف و توضیح مزیت ها و معایب بازار ایجاد میشود. نتیجه تحقیقات بازاریابی منجر به ایجاد، اصلاح و ارزیابی مجدد شیوه های بازاریابی میشود. برای رسیدن به این نتیجه باید کارایی بازار مورد بررسی قرار گیرد. که خود این بررسی به درک درست تر بازاریابی به عنوان یک فرایند کمک خواهد کرد. مطالعات بازاریابی اطلاعاتی را که برای ردگیری مشکلات بازار نیاز است را مشخص میکند. سپس متدی برای جمع آوری این اطلاعات طراحی می کند. و در آخر هم اطلاعات بدست آمده را پردازش و آنالیز میکند تا به نتیجه برسد.
با توجه به تعریف بالا از مطالعات بازاریابی میتوان گفت که علم بازاریابی در واقع علمی است که به روشهای تحلیل و بررسی و گرداوری داده های بازار و نحوه تعامل بازاریاب ها با این اطلاعات می پردازد.
قبل از ارائه تعریف از Julie Barile کمی با این شخص بیشتر آشنا شویم تا بتوانیم نظر و تعریف او را بهتر مورد ارزیابی قرار دهیم. برای این منظور ترجیح دادیم بجای رفتن به صفحه لینکدین Julie Barile به سراغ سایت www.sophelle.com برویم که یک صفحه از سایت خود را به معرفی این شخص اختصاص داده است . در این سایت میخوانیم که :
Julie Barile : بیش از 15 سال سابقه فعالیت در فروشگاه اینترنتی و بازاریابی دیجیتال دارد که هر دو این تجارب در فضاهای پر کاربر و فوق العاده لوکس بوده است. از جمله شرکت هایی که Julie Barile در آنها مدیر تجارت الکترونیک و بازاریابی دیجیتال است میتوان به Avon, Lancôme, و Toys”R” اشاره کرد.
بازاریابی به شکل سنتی آن عبارت است کلیه روش هایی که یک سازمان توسط آنها با مخاطبان خود ارتباط برقرار میکند، مخاطبانش را با آن ها هدف قرار میدهد و در نهایت محصول و یا خدمات خود را به کمک روش های بازاریابی به فروش می رساند. Julie Barile در ادامه تعریف خود توضیح میدهد که با ورود اینترنت و بازاریابی ویدئویی امروز مخاطبان انتظارات بیشتری دارند و برای ترغیب افراد به خرید کالا و یا استفاده از خدمات، نیازمند صرف زمان و هزینه بیشتری است.
بازاریابی شامل تحقیق ، هدف گذاری ، ارتباط (تبلیغ و ارسال ایمیل) و گاهی هم ارتباط حضوری با مخاطب است. بازاریابی مانند شخم زدن زمین توسط یک کشاورز است. بازاریابی مخاطب را برای دریافت محصول موجود آماده میکند.
Mary Ellen Bianco مدیر بازاریابی و روابط عمومی شرکت Getzler Henrich & Associates LLC مباشد.
اگر بخواهیم نظر این دو را در یک بند بگنجانیم باید بگوییم که بازاریابی عبارتست از براورده کردن نیاز مخاطب در ازاء دریافت سود. نیاز مخاطبان بسته به بازاری که در آن هستیم متفاوت است. بازاریابی استراتژی توسه بازارهاست که در بازار امروز باید تلاش کرد واحد های آن را اندازه گیری کرد.
بازاریابی پردازش یک شرکت از براورد نیاز یک مشتری در ازاء در یافت هزینه است.
با توجه به اینکه امکان ارائه نظر هر 72 بازاریاب معرفی شده در سایت heidi cohen نیست همینجا به جمع بندی نظرات این افراد می پردازیم.
بصورت خلاصه میتوان بازاریابی از نگاه متخصصین را اینگونه تعریف کرد:
بازاریابی یک فرایند است که شخص بازاریاب در آن از روش هایی که به عنوان روش های بازاریابی شناخته میشوند، برای تحلیل و تحقیق در بازار هدف و فروش کالا و یا ارائه خدمات خود و یا یک شرکت به دسته وسیعتری از کاربران استفاده میکند. در رابطه با بازاریابی و مطالب مختلف مرتبط با حوزه مارکتینگ می توانید مقالات زیر را در سایت وب 24 مطالعه نمایید:
ما در تیم محتوای وب 24 منتظر دریافت نظرات سازنده شما عزیزان در مورد مقالات آموزشی هستیم. مقالات مرتبط با آموزش بازاریابی را می توانید در بخش آموزش بازاریابی اینترنتی مطالعه نمایید.